مدیریت ریسک در فارکس چیست؟ یادگیری اصول پایه

مدیریت ریسک موثر در بازار فارکس به معامله گران اجازه می‌دهد ضررهای ناشی از نوسانات نرخ جفت ارزها را به حداقل برسانند. در نتیجه، داشتن یک برنامه مدیریت ریسک مناسب، می‌تواند منجر به معاملات امن‌تر، کنترل‌شده‌تر و کم استرس‌تر شود. در این بخش، ما اصول مدیریت ریسک در بازار فارکس و بهترین روش برای به کارگیری آن‌ها را ارائه می‌کنیم.

مدیریت ریسک فارکس چیست؟

مدیریت ریسک در فارکس شامل اقدامات فردی است که به معامله گران اجازه می‌دهد از خود در برابر جنبه‌های منفی معاملات محافظت کنند. ریسک بیشتر به معنی شانس سود بیشتر است – اما همچنین احتمال زیان قابل توجه نیز در آن بیشتر است. بنابراین، توانایی مدیریت سطوح ریسک برای به حداقل رساندن ضرر و در عین حال به حداکثر رساندن سود، یک مهارت کلیدی برای هر معامله گر است.

چگونه یک معامله گر این کار را انجام می‌دهد؟ مدیریت ریسک می‌تواند شامل تعیین صحیح اندازه (مقدار) موقعیت، تنظیم حد ضرر، و کنترل احساسات هنگام ورود به پوزیشن و خروج از آن باشد. اگر این اقدامات به خوبی اجرا شوند، می‌توانند تفاوت بین معامله سودآور و یا ضررده را مشخص کنند

مدیریت ریسک در فارکس

5 اصل اساسی مدیریت ریسک در فارکس


1- میل به ریسک (میزان ریسک پذیری فرد)

برای مدیریت ریسک صحیح، تشخیص میل فرد به ریسک اهمیت زیادی دارد. معامله گران باید از خود بپرسند: حاضرم در یک معامله چقدر ضرر کنم؟ این امر، به ویژه برای بی‌ثبات‌ترین جفت ارزها، مانند برخی از ارزهای نوظهور بازار، مهم است. همچنین، نقدینگی (liquidity) در معاملات فارکس عاملی است که بر مدیریت ریسک تاثیر می‌گذارد، زیرا پایین بودن نقدینگی در برخی جفت ارزها می‌تواند به این معنی باشد که ورود و خروج از موقعیت با قیمتی که مدنظر شماست، دشوارتر است.

اگر نمی‌دانید چقدر با از دست دادن پول راحت هستید، ممکن است سایز پوزیشن شما خیلی بزرگ باشد و در نتیجه ضررهایی به همراه داشته باشد که بر توانایی شما برای انجام معاملات بعدی تاثیر بگذارد.

فرض کنید 50% از معاملات شما سودده هستند. در دراز مدت، از نظر ریاضی، می‌توانید انتظار داشته باشید که چندین معامله ضررده پشت سر هم داشته باشید. در طول یک دوره معاملاتی با 10000 معامله، احتمالات نشان می‌دهند که در مقطعی، با 13 ضرر متوالی روبه‌رو خواهید شد. این امر بر اهمیت دانستن میل خود به ریسک تاکید می‌کند، زیرا شما باید با داشتن پول کافی در حسابتان، برای زمانی که اتفاقات این چنینی (ضررهای معاملاتی متوالی) می‌افتد، آمادگی داشته باشید.

پس چقدر باید ریسک کرد؟ یک قانون سرانگشتی خوب این است که در هر معامله فقط بین 1 تا 3 درصد از موجودی حساب خود را ریسک کنید. بنابراین برای مثال، اگر یک حساب 100000 دلاری دارید، میزان ریسک شما، 1000 تا 3000 دلار خواهد بود.

2- سایز پوزیشن

انتخاب سایز مناسب، یا تعداد لات‌هایی که در یک معامله می‌گیرید، مهم است. زیرا سایز مناسب، هم از حساب شما محافظت می‌کند و هم فرصت‌ها را به حداکثر می‌رساند. برای انتخاب سایز پوزیشن، باید محل حد ضرر، درصد ریسک، هزینه پیپ و سایز لات خود را مشخص کنید.

3- حد ضرر

استفاده از اوردرهای با حد ضرر (stop loss orders) – که برای بستن معامله در صورت رسیدن به قیمت مشخصی، قرار می‌گیرد – مفهوم کلیدی دیگری برای درک مدیریت ریسک موثر در معاملات فارکس است. دانستن نقطه‌ای که می‌خواهید از یک موقعیت خارج شوید به این معنی است که می‌توانید از ضررهای بالقوه قابل توجه جلوگیری کنید. اما این نقطه کجاست؟ به طور کلی، هر نقطه‌ای که ایده تحلیلی شما در آن باطل شود (قیمت خلاف تحلیل شما حرکت کند)، مهم است.

معامله گران باید از stopها و limitها برای اعمال نسبت ریسک به ریوارد 1:1 یا بالاتر استفاده کنند. استفاده از نسبت 1:1 به این معنی است که شما با ریسک (از دست دادن) 1 دلار به طور بالقوه 1 دلار به دست می‌آورید. برای هر معامله یک stop و یک limit قرار دهید، مطمئن شوید که limit حداقل به اندازه stop از قیمت فعلی بازار فاصله دارد.

جدول زیر نشان می‌دهد که چگونه نتایج نسبت‌های مختلف ریسک به ریوارد، می‌تواند یک استراتژی را تغییر دهد:

ریسک به ریوارد1:11:2
مجموع معاملات1010
مجموع سود (40%)44
هدف سود100 پیپ200 پیپ
حد ضرر100 پیپ100 پیپ
سود به پیپ400 پیپ800 پیپ
ضرر به پیپ600 پیپ400 پیپ
سود خالص200- پیپ200 پیپ

همان‌طور که در جدول مشاهده می‌شود، اگر معامله‌گر به ازای هر 1 دلار ریسک فقط به دنبال 1 دلار سود بود، استراتژی 200 پیپ از دست می‌داد. اما با تنظیم نسبت ریسک به ریوارد 1:2، معامله گر، احتمال را به نفع خود تغییر می‌دهد (حتی اگر فقط در 40% موارد درست باشد).

4- لوریج (اهرم)

لوریج در فارکس به معامله گران این امکان را می‌دهد که با مبلغی بیش از آن‌چه که حساب معاملاتی آن‌ها ممکن است اجازه دهد وارد پوزیشن شوند، به این معنی که پتانسیل بالاتری برای سود، اما در عین حال ریسک بالاتری نیز دارد. بنابراین، لوریج باید با دقت مدیریت شود.

جرمی واگنر، استراتژیست ارشد DailyFX، هنگام تحقیق درمورد نحوه عملکرد معامله گران بر اساس میزان سرمایه تجاری مورد استفاده، متوجه شده که معامله گران با موجودی کمتر در حساب خود، به طور کلی، لوریج بسیار بیشتری نسبت به معامله گران با موجودی بزرگتر دارند. با این حال، معامله گرانی که از لوریج کوچک‌تری استفاده می‌کردند نتایج بسیار بهتری نسبت به معامله گران با با بالانس حساب کمتر که از سطوح بالای 20 به 1 استفاده می‌کردند، مشاهده کردند. معامله گران با بالانس حساب بیشتر (با استفاده از لوریج متوسط 1 به 5) بیش از 80 درصد بیشتر از معامله گران دارای بالانس کوچک (با استفاده از میانگین لوریج 26 به 1) سودآور بودند.

بر اساس این اطلاعات، حداقل در هنگام شروع، توصیه می‌شود معامله گران نسبت به استفاده از لوریج بسیار محتاط باشند و به خطرات ناشی از آن توجه داشته باشند.

5- کنترل احساسات

زمانی که با پول خود در هر بازار مالی، ریسک می‌کنید، مهم است که بتوانید احساسات خود درخصوص معامله گری را کنترل کنید. تاثیر گذاری هیجان، حرص، طمع یا بی‌حوصلگی بر تصمیمات شما، می‌تواند شما را در معرض خطرات غیر قابل قبولی قرار دهد. برای به حداقل رساندن تاثیر احساساتتان بر معامله و معامله به صورت عینی، داشتن یک ژورنال معاملاتی یا گزارش نویسی، می‌توانند به شما کمک کنند استراتژی‌های خود را بر اساس داده‌های قبلی – و نه بر اساس احساساتتان – اصلاح کنید.


به طور خلاصه برای تمرین مدیریت ریسک قوی در فارکس، معامله گران باید:

  • نگرش خود نسبت به ریسک را با فکر کردن به نسبت ریسک به ریوارد، سایز پوزیشن و درصد باقی‌مانده بالانس حساب برای هر معامله را مشخص کنند.
  • برای محافظت از حساب خود در مواقعی که بازار برخلاف پوزیشن آن‌ها حرکت می‌کند، از حد ضرر استفاده کنند.
  • مراقب لوریج و استفاده بیش از حد از آن باشند.
  • کنترل احساساتشان را یاد بگیرند.
  • از یک ژورنال برای تصمیم گیری بر اساس داده‌های موجود به جای احساسات شخصی استفاده کنند.
آیا این مطلب مفید بود ؟